mm

Tuesday, April 5, 2011

Jangan berkira bab makanan??

 Pernah dengar ayat ini? 
Situasi 1
A: "Ish ko ni, bab makanan pon nak berkire ke?"
B: "Aku na jimat la nak beli topup." 
Oke, ni memang bukan berkire, tapi boyfriend punye pasal sanggup makan megi kari na beli topup sampai 55 henget 50sen (kdai yang kenakan charge).


Situasi 2
A: "Eh ko makan ni je ke?" 
B: Ha'ah saje je best jugak makan lauk2 simple ni.       ( Padehal dalam hati, sedapnye lauk ikan kembong goreng dengan sayur lemak pucuk labu dan labu-labunya.)
A: Ke ko nak jimat duit ni??
B: Boleh la.
A: Ish ko ni bab makanan pon nak berkire ke?
B: Mane ade berkire cume jimat sikit je.
A: Mak aku kate bab makanan ta boleh berkire.
B: Dah mak aku yang suruh berjimat,kalau dah orang kat umah tu pon bersambung nyawa nak hidup, tak kan la aku nak heaven dgan makanan kat sini an. (Bermonolog)
B: Eh aku ta de la sampai tak makan langsung, cume ta boleh la heaven sangat lauk nih. Hehe. 
* bukan cerita sebenar.


So macam mane? kite kene tengok situasai la kalau nak gune ayat "Jangan kedekut bab...." sila sambung..

3 comments:

  1. makan byk xpe asal tgn jgn jd gemuk mcm...(sila sambung sendiri)

    ReplyDelete
  2. berjimat cermat amalan mulia . hahaha *iklan sat :)

    ReplyDelete